فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 4 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیس ابراهیم زاده معبود، مه لقا قربانلی، حسن ابراهیم زاده معبود صفحات 1-13

    گیاهان سرده بنگ (Hyoscyamus) با داشتن خواص دارویی  به واسطه وجود تروپان آلکالوییدهای مختلف موجود در آنها همواره مورد توجه  خاصی بوده اند. کاربرد روش های مهندسی ژنتیک برای تولید گیاهانی از این سرده با خواص دارویی ارزشمندتر و ازدیاد این گیاهان در زمان کوتاه و باصرف هزینه اندک یکی از جنبه های مورد توجه می باشد. رویانزایی بدنی و شناخت آن کمک شایانی در این زمینه خواهد بود. هدف از کار حاضر تلاش در جهت انجام رویانزایی بدنی و شناخت سازوکار آن از طریق بررسی پروتیینها در مراحل مختلف تشکیل رویان بود. در این پژوهش کشت قطعات ساقه در محیط کشت MS واجد BAP و IAA منجر به رویانزایی موفقیت آمیزی شد. بررسی کمی پروتیینهای محلول در مراحل مختلف نمو رویان  تغییرات محتوای پروتیین را در مراحل مختلف تشکیل رویان نشان داد. بررسی کیفی پروتیینها  بااستفاده از الکتروفورز بر روی دو نوع ژل پلی آکریل آمید در سیستم ناپیوسته (PAGE و  SDS PAGE) انجام شد. جرم مولکولی باندهای پروتیینی و پپتیدی تفکیک شده محاسبه گردید و معلوم شد در طی رویانزایی پروتیینها و پپتیدهای مختلف دچار پدیده های فراتنظیمی، فروتنظیمی و تعدیل می شوند. به علاوه پروتیین ها و پپتیدهای نهادی و اصلی نیز شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: الکتروفورز، بنگ، پروتئین، رویانزانی بدنی
  • مریم نیاکان، محبوبه آرودی، الهه کیایی صفحات 14-20

    در این پژوهش اثر عصاره آبی کلزا (رقم هایولا 401) بر میزان کلروفیل a و b، پارامترهای رشد و ساختار تشریحی دو بخش هوایی و زیر زمینی گیاه گندم در محیط کشت هوگلند مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور دانه رستهای 4 روزه گندم (رقم سپیده) در محیط کشت هوگلند (شاهد) و محیط کشت هوگلند و عصاره آبی کلزا به مدت 8 روز تیمار شدند و آنالیزهای مورد نظر در روز هشتم در مورد آنها اعمال گشت. مطابق نتایج بدست آمده طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه گندم در حضور عصاره آبی کلزا کاهش معنی داری را نشان نداد. میزان کلروفیل a و b در برگ گندم در پاسخ به ترکیبات آللوکمیکال موجود در عصاره آبی کلزا افزایش یافت. ساختار تشریحی ساقه و ریشه در گیاه گندم نیز تحت تاثیر عصاره آبی کلزا قرار گرفت که کاهش ضخامت پوست در ساقه و ریشه و کاهش تعداد و قطر دهانه آوندهای چوب (متاگزیلم) از بارزترین آنها بود.

    کلیدواژگان: اناتومی، رشد، عصاره کلزا، گندم
  • مطالعه میزان توان انباشته سازی کادمیوم در گیاه Brassica oleracea L.
    مژگان فرزامی سپهر، شیرین حداد کاوه صفحات 21-40

    گیاه B.oleracea متعلق به خانواده Brassicaceae است. اعضای این خانواده گیاهانی با توان تجمع عناصر سنگین در مباحث مربوط به Phytoremediation در جوامع صنعتی و آلوده جهان مطرح اند. این گیاه در محیط کشت مایع (هیدروپونیک) در معرض مقادیر گوناگون از نمک کادمیوم کشت وتوان تجمع کادمیوم و برخی از نشان ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی این گیاه مورد بحث و آزمایش واقع گردید. مطالعات انجام شده نشان داد که با افزایش محتوی کادمیوم محیط کشت وزان تر و خشک اندام هوایی و ریشه گیاهان افزایش یافت. میزان کلروفیل های a و b میزان قندهای محلول و نامحلول، پروتیین های کل از جمله صفات مشخصه فیزیولوژیک بودند که به طور همزمان با افزایش کادمیوم افزایش یافتند. عناصر  منیزیم، کلسیم، سدیم و پتاسیم با افزایش کاتیون دو ظرفیتی کادمیوم در محیط در دو بخش هوایی و زیرزمینی گیاهان کاهش یافتند در حالیکه میزان کادمیوم اندام هوایی و ریشه با افزایش میزان کادمیوم محیط افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان مانند پر اکسیدازها و کاتالازها در دو بخش هوایی و زیرزمینی گیاه افزایش معنی داری را نشان داد و همگام با آنزیم های آنتی اکسیدان، آنزیم انورتاز نیز با افزایش محتوی کادمیوم محیط در کل گیاه افزایش معنی داری را نشان داد. مطالعات انجام شده دوام و بقاء این گیاه را در محیط های حاوی کادمیوم به خوبی نشان داده و به قوت می توان این گیاه را به عنوان یک گیاه جمع کننده عناصر سنگین به جامعه صنعتی ایران معرفی نمود

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، رشد، قندهای محلول، کادمیوم، کلروفیل، کلم، مواد معدنی
  • مریم صفایی کتولی، شادمان شکروی، فریبا امیرلطیفی، ندا سلطانی، زهرا حسینی صفحات 41-48

    سیانوباکتریوم .Nostoc sp از نظر تولید ترکیبات آنتی باکتریال و نیز از نظر بیوتکنولوژی کشاورزی نمونه ای توانمند به نظر می رسد. در این بررسی، نمونه برداری از شالیزارهای استان گلستان در طی یک دوره یک ساله انجام گرفت. نمونه های خاک کشت گردیده، پس از تخلیص و شناسایی، سیانوباکتریوم گزینش شده، در محیط کشت مایع BGO-11 تحت شدت نور 2 میکرومول کوانتا بر متر مربع در ثانیه، دمای 28 درجه سانتی گراد و روشنایی سفید مداوم قرار گرفت. تیمارهای شوری اولیه اعمال شده، در شرایط محدودیت دی اکسید کربن، از نوع کلرور سدیم و به میزان0/0% (محیط کشت)، 025%، 5/0%، 1%، بودند. نتایج این مرحله نشان داد که شوری به میزان 05/0% سبب بروز بالاترین نرخ رشد در نمونه می شود هر چند در شرایط دیگر نیز نمونه قادر است از طریق اعمال مکانیسم تراکمی بقای خود را حفظ نماید. برون ریزش آمونیوم در شوری 25/0% بخصوص در روزهای نخست پس از تلقیح به بالاترین حد می رسد. این حالت در شرایط عدم هوادهی نیز دیده می شود که توانمندی نمونه از نظر کاربردی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: برون ریزش آمونیوم، خوگیری سیانوباکتریوم، شالیزار، شوری، گلستان، فیشرلا
  • محمدرضا داداشی، برزو کازرانی صفحات 48-56

    این تحقیق به منظور بررسی ارتباط عملکرد با 10 صفت اندازه گیری شده در 8 ژنوتیپ پنبه انجام شده است. آزمایش در سال زراعی 1383 در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با 4 تکرار پیاده گردید برای بررسی ارتباط صفات با عملکرد هر 10 صفت با عملکرد از نظر همبستگی مورد محاسبه قرار گرفت. تجزیه رگرسیون گام به گام وتجزیه علیت نشان داد که صفات وزن وش در چین اول، تعداد شاخه رویا، وزن وش در چین دوم بیشترین تغییرات عملکرد را توجیه می کنند (963/0=R2). بیشترین اثر مستقیم بر صفت عملکرد تک بوته مربوط به صفت وزن وش در چین اول بود (087/1). از آنجاییکه وزن وش در چین اول و دوم بزرگترین اثرات مستقیم را دارا می باشند می توان از این صفات به عنوان معیار انتخاب استفاده نمود. تجزیه علیت برای صفات مرتبط با عملکرد انجام شد و نشان داد که صفت وزن وش در چین اول بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد داشته و انتخاب مستقیم بر مبنای این صفت می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: پنبه، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، عملکرد و همبستگی
  • افسانه گران، فریبا شریف نیا صفحات 57-67

    Glaucium یا لاله کوهی متعلق به Papaveraceae است. در این تحقیق، به بررسی دو گونه از جنس Glaucium پرداخته شده است. در فلورا ایرانیکا Boiss. Glaucium leiocarpum  به عنوان مت رادفی برای  Glaucium oxylobum Boiss. &  Buhse در نظرگرفته شده است، در حالی که در فلور های معتبر دیگر نظیر فلور شرق، شوروی و ایران، شرحی جدا گانه برای این دو گونه آورده شده است. در این بررسی، به مطالعات مورفولوژیک در اندام های رویشی و زایشی، این دو گونه پرداخته شده است. به منظور اطمینان بیشتر، از تکنیک های تشریح مقایسه ای در اندام های مختلف و ریز ریختارشناسی در دانه گرده و دانه استفاده و در هر قسمت اختلاف های موجود مطرح شده است. نمونه ها یا به صورت تازه و یا به صورت هرباریومی از هرباریوم موسسه تحقیقات گیاه پزشکی ایران و هرباریوم دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال تهیه شده اند. نتایج تحقیقات، اختلاف های اساسی در زمینه مورفولوژی و تشریح مقایسه ای اندام های مختلف و ریز ریختارشناسی دانه های گرده و دانه در این دو گونه را نشان می دهد. بنابراین، با توجه به فلور های معتبر و نتایج به دست آمده، جدایی دو گونه محرز می شود.

    کلیدواژگان: تشریح مقایسه ای، ریز ریختار شناسی، فلورا ایرانیکا، نمونه های هرباریومی، Glaucium
  • بررسی بیوسیستماتیک گونه های جنس Vicia با استفاده از شاخص های مورفولوژیک در استان گلستان
    معصومه مازندرانی، وحیده ناظری، حسین سنگدوینی صفحات 68-75

    Vicia L.  متعلق به طایفه Viciae  از تیره Fabaceae با حدود 15 تا 210 گونه از پراکنش جهانی برخوردار است . این تحقیق با هدف مقایسه شاخص های مرفولوژیک و ارتباطات تاکسونومیکی گونه های متعدد جنس Vicia درمقایسه با تحقیقات قبلی در استان گلستان انجام گرفت. آنالیز خوشه ای 85 شاخص مورفولوژیکی، با ورود اطلاعات در برنامه نرم افزاری UPGA انجام گرفت ونتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد علاوه بر ارتباطات نزدیک گونه ها در جنس Vicia، دوگونه V. faba، V.narbonensis در یک سکسیون قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: Vicia، Fabaceae، تنوع مورفولوژیک، بیوسیستماتیک
  • مه لقا قربانلی، داود نوشاد، بهاره الله وردی ممقانی صفحات 76-84

    در این پژوهش اثر منبع جداکشت، تنظیم کننده های رشد و NaCl بر اندام زایی و تجمع پرولین در گیاه کهور از گونه ای بردبار به شوری مورد مطالعه قرار گرفته است. مریستم، برگ جوان ولپه از دانه رست های کشت شده در شیشه جدا شده است. سپس جدا کشت ها در محیط MS به اضافه تنظیم کننده های مختلف رشد کشت شدند. جداکشت های مریستمی چندین اندام هوایی و ریشه تولید نمودند. برعکس کالوس های برگی اندام هوایی و ریشه تولید نکردند. بهترین تیمار برای ایجاد اندام هوایی محیط کشت محتوی یک میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین و 1/0 میلی گرم در لیتر نفتالن استیک بود. اکسین تولید کالوس و ریشه را تحریک نمود، برعکس سیتوکینین تشکیل اندام هوایی را تسریع نمود. اثر غلظت های مختلف NaCl (0، 2، 4، 6، 8، 10گرم در لیتر) بر اندام زایی و تجمع پرولین نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش اندام زایی شد، ولی اثر کمی در القاء کالوس داشته است. گرچه غلظت بالای شوری موجب بازدارندگی تشکیل کالوس و اندام زایی شد. محتوای پرولین بطور معنی داری با افزایش شوری افزایش یافت، ولی افزایش NaCl از 8 میلی گرم در لیتر تا 10 میلی گرم در لیتر محتوای پرولین را اضافه نکرد.

    کلیدواژگان: منبع جداکشت، تنظیم کننده های رشد، اندام زایی، کالوس، پرولین، کهور
|
  • Mahdis Ebrahimzadeh, Mehlgha Ghorbanli, Hasan Ebrahimzadeh Pages 1-13

    The Hyoscyamus genus has been always regarded because of the therapeutic effects and its contained tropan alkaloids. Utilizing genetic engineering methods for production of plants for production of plant belonging to this genus with higher medical values and propagation of this plant in a fast and cost-effective manner is very important. Somatic embryogenesis is a great help in this field. The aim of the current study is to gain knowledge about mechanism of somatic embryogenesis via protein changes' assessment in different stages of embryo formation. In this study stem culture on MS medium containing BAP and IAA lead to embryogenesis.Quantitative protein evaluation in different stages of embryo development showed changes in protein content. The qualitative evaluation of protein was performed using electrophoresis of two types of polyacryl amide gel in discontinued system (PAGE and SDS-PAGE). Molecular mass of peptide as well as peptide separated bonds were calculated, and it cleared that during embryogenesis different proteins and peptides undergo up-regulation, down-regulation and modulation. In addition, main and fundamental proteins and peptides were known.

    Keywords: electrophoresis, Embryogenesis, Hyoscyamus arachnoideus, Protein
  • Maryam Niakan, Mahbobe Arodi, Elaheh Kiaee Pages 14-20

    In this research, effect of aqueous extract of canola(Brassica napus L. cv Hyola 401) on amount of chl a and b,growth parameters and anatomy of shoot and root of wheat was evaluated. 4-day-old wheat seedlings were treated in Hoagland culture (control) and Hoagland culture with aqueous extract of canola during 8 day.According to our results length of root and stem, dry and fresh weight of shoot and dry weight of root in wheat in presence of aqueous extract  of canola did not decreased significantly.Amount of chl a and b in leaf of wheat in response to aqueous extract increased. Anatomy of stem and root of wheat also was affected in canola aqueous extract and cortex thickness in stem and root  and number of metaxylem decreased.

    Keywords: Anatomy, growth, Canola extract, Wheat
  • Plants of Pashandegan Forest Reserve in Esfahan Province
    M .Farzamisepehr, Sh .Hadad Kaveh Pages 21-40

    Pashandegan Forest Reserve in Esfahan province (in central Iran), as one of the most indicative regions of the Zagros forests, was studied from floristic point of view. The results showed that 133 species belonging to 107 genera and 40 families of vascular plants are grown in this area, among which, the family Fabaceae (Papilionaceae) with 19 species and the genus Astragalus with 8 species are the most diverse taxa. The plant form spectrum showed that these plants consist of 41.4% therophytes, 34.6 % hemicryptophytes, 15.7% phanerophytes, 5.3% geophytes, and 3% chamaephytes. Oak (Quercus brantii var. persica), maple (Acer monspesulanum subsp. cinerascence) and wild pear (Pyrus syriaca) were found as the prevailing trees of the area respectively.

    Keywords: Vascular plants, Pashandegan Forest Reserve, Zagros forests, Iran
  • M. Safaie, Sh. Shokravi, F .Amirlatifi, N. Soltani, Z .Hosseini Pages 41-48

    Cyanobacterium Nostoc sp can be considered as a potent strain both from antibacterial production ability and agricultural using at the future. So it seems logical to characterize this strain ecophysiologically include acclimation to salt stress. Soil samples were collected from paddy-fields during one year. Isolation and purification were done after soil colonization in BG0-11 medium. Inoculation of Nostoc sp. was done under 2 uE.m-2.s-1 illuminations, 28oC temperature, and without aeration. At the first step, wide ranges of sodium chloride salinities (25%, .5% and 1%) were treated.  Results showed that specific growth rate, reach to maximum at 0.5% salinity and though at other salinities survival could be remained but naturally at lower levels using DIC concentration system. The ammonium liberation showed the highest rate at 0.25% salinity condition, both in aeration and limited carbon dioxide conditions. This ability can be considered as a outstanding character from applied aspect.

    Keywords: Acclimation, Ammonium liberation, Cyanobacterium, Golestan, growth, Salinity
  • M .Dadashi, B. Kazerani Pages 48-56

    The interrelationships between the seed cotton yield with to traits of 8 cotton cultivars were studied at plant Institiute, Gorgan, Iran in 2004. The experimental design was randomized complete block design with four replications. The correlations between remaining characteres in yield were calculated. Stepwise regression and path analysis showed that, yield in first harvest, number of monopodial branchs, yield in second harvest could explain the maximum of variations of yield (R2=0/963). The yield in first harvest had the highest direct effects on yield/plant (P=1/087). Due to their high direct and or indirect effects on yield, yield in first harvest and yield in second harvest can be used as selection criteria to identify the high yielding genotypes.

    Keywords: Correlation, Cotton, Path analysis, Step wise, Regression, yield
  • A. Gran, F .Sharifnia Pages 57-67

    Genus Glaucium belongs to papaveraceae. We studied two species of Glaucium. Glaucium leiocarpum Boiss. is synonym of Glaucium oxylobum Boiss. & Buhse in Flora Iranica while it is seprated in Flora orientalis, Flora U.S.S.R and Flore DeL’iran. Current  research is large studies in morphological study in vegetative and reproductive organs in two species. For further assurance, comparative anatomic in several organs and micromorphologic technical in pollen and seed and their differences is done. Samples were fresh or herbarium spacimen.Herbarium specimen from Herbarium of Plant Protection Research Institute of Iran and Islamic Azad University, North Tehran Branch were prepared. Our results indicated that, two species are differented together in morphology, comparative anatomic in several organs and micromorphological study in pollen and seed. In conclusion, two species are distinct, base on other floras and this result.

    Keywords: Comparative anatomy, Flora Iranica, Glaucium, Herbarium specimen, Micromorphology
  • Biosystematics analysis of Vicia species (Fabaceae) by morphological characters in Golestan province
    M. Mazandarani, V. Nazeri, H .Sangdavini Pages 68-75

    Vicia L. is belongs to Fabaceae family which comprise about 150-210 species in the world. This research was studied by field observation to obtaining of morphological variation and attempt to resolved the taxonomic relationships by novel investigations along with a synthesis of the results obtained by previous researchers.Cluster analyses on 85 morphological characters of these taxa were measured. The morph metric data were coded using the statistical software in UPGA method to study the relationships between them.The results don’t supported subgenus of Vicia and Vicilla, but showed the species of Vicia section have closed relationship and the classification of V.faba and V. narbonensis in one section.

    Keywords: Vicia, Vetches, Morphological variation, Biosystematics, Fabaceae, Taxonomy, Vicieae
  • M .Ghorbanli, D .Noshade, B. Allahverdi Mamaghani Pages 76-84

    Effect of explants source, plant growth regulator and NaCl on organogenesis and proline accumulation in prosopis Kolziana, salt tolerant species, were studied. Meristem, young leaf, and cotyledon separated from in vitro seedling. Then explants were cultured on MS medium supplement with different plant growth regulators. Multiple shoot regeneration was observed in meristem explants. In contrast leaf callus did not produce any shoot and root. The best treatment for shoot regeneration was MS Medium containing 1 mgl-1 6-benzylaminopurine and 0.1 mgl-1 naphtalenacetic acid. Auxins promoted callus and root regeneration. In contrast cytokinin hormones induced shoot formation. Effect of different concentrations of NaCl (2, 4, 6, 8, 10 gl-1) on organogenesis and proline accumulation were investigated. The result showed salt stress tends to decrease of organogenesis. But it had less effect on callus induction. Although, high content of NaCl inhibited both callusing and shoot regeneration. Proline content was significantly increased by increasing the NaCl. Increasing the NaCl concentration from 8 mgl-1 to 12 mgl-1 did not enhance proline content. It is suggested proline had an important role on salt resistance in this species.

    Keywords: Explant source, PGR, organogenesis, Callusing, Proline accumulation, Prosopis Kolziana